Studiedag en boekvoorstelling "Op de barricade. Jeugdhulp tegen gezinsarmoede"

Kinderen en jongeren die opgroeien in kansarmoede, hebben een grotere kans vroeg of laat in contact te komen met jeugdhulpverlening. Maar is die grotere kans op zich onterecht? Of is het net een goede zaak?

 

Vanuit Caritas Vlaanderen werd het jongste half jaar hard gewerkt aan een project rond dit thema. We stellen de resultaten en aanbevelingen, samen met belangrijke achtergrondinformatie, voor in het boek "Op de barricade. Jeugdhulp tegen gezinsarmoede" en op een gelijknamige studiedag op 23 november 2016.

 


 

Over het boek

Aan de hand van verschillende onderzoeksmethodes, wordt in dit boek stilgestaan bij de vraag of en hoe de jeugdhulpverlening een rol speelt in armoedebestrijding. Hoe kijken jeugdhulpverleners naar armoede? Waar ligt het evenwicht tussen zelf aanpakken en doorgeven aan het beleid? Welke kansen of valkuilen zijn er wanneer jeugdhulpverleners rond armoede aan de slag gaan? En is de integrale jeugdhulpverlening wel integraal genoeg? Wat dan met andere lokale actoren?

 

In het boek worden academische expertise en ervaringen van jeugdhulpverleners en ouders gecombineerd, wat het boek tot een must read maakt voor ieder met interesse in jongeren en kansarmoede.

 

Thijs Smeyers, coördinator Beleid & Politiek bij Caritas Vlaanderen, startte dit project en nam het initiatief voor dit boek. Hij zorgde zelf voor de algemene inhoud en de concrete aanbevelingen. Daarbij kon hij kon rekenen op medewerking en ondersteuning van Hanne Cuyvers (Caritas Vlaanderen), Koen Hermans en Inge Neyens (LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven), Pascal De Decker en Bruno Meeus (onderzoekgroep HaUS (Housing and Urban Studies) van de Faculteit Architectuur, KU Leuven), Jo Hermanns (emeritus hoogleraar Opvoedkunde van de Universiteit van Amsterdam en adviseur rond jeugdzorg bij H&S Consult), Jannet Doeleman (directeur Wraparound Nederland) en Tinneke Schiettecat (UGent en Vlaams Armoedesteunpunt).

 

Op de barricade

Uitgegeven door: Lannoo Campus
Verschijningsdatum : 22/11/2016
EAN: 9789401439305

 


 

> Meer informatie over en inschrijven voor de Studiedag 'Op de barricade'