Het is feest in Luik!

Op 21 augustus was het “Aïd Al Adha”, offerfeest. De dienst Housing Café Luik van Caritas koos deze datg om een bijeenkomst of “Housing Check” te organiseren.

Caritas telt drie “Housing Café” projecten in België: in Antwerpen, Gent en Luik. Het doel is om vluchtelingen te begeleiden in hun zoektocht naar een woning die hen toelaat een nieuwe start te maken in België. Het gaat om een moeilijke taak gezien de huidige economische omstandigheden… Dat maakt niets uit voor de enthousiaste vrijwilligers die zich elke week vrij maken om de uitdaging aan te gaan.

Ze helpen nieuwkomers bij het zoeken en selecteren van verhuuraankondigingen, contacteren de eigenaars en sensibiliseren deze over de situatie van de kandidaten, begeleiden de nieuwkomers soms bij huisbezoeken of bij hun installatie…
De dienst Housing café voorziet ook infosessies voor de mensen die een woning vonden. Tijdens de “Housing check” werden verschillende thematieken besproken: de engagementen van een huurder, zijn plichten en rechten, het dagelijks leven, …
De bijeenkomst was ook het uitgelezen moment om personen terug te zien die in het verleden begeleid werden en die nu feest kunnen vieren en hun talenten en kennis kunnen delen.
De vrijwilligers André, Madeleine, Khalid, Régine, Seda en Abdiaziz zorgden voor een geslaagde dag waarop een honderdtal mensen van alle leeftijden en culturen aanwezig waren.

Tijdens het programma, genoten we vooral van het culturele en ontspannende deel tijdens de namiddag, dat op een bijna professionele manier op punt was gezet. Poëzie, dans, gymnastiek, muziek, zonder de kaligrafie te vergeten. Al die zaken hebben van de namiddag echt een magisch moment gemaakt. Ik persoonlijk twijfel al eens aan de mensheid, maar dagen als deze doen me zeer goed. Wat een diversiteit van mensen, religies, huidskleuren, zonder een enkel teken van spanning of afkeur van de andere. Liefde steekt de draak met religies, talen en grenzen. Dankjewel aan iedereen voor deze uitzonderlijke momenten die we samen in alle vrolijkheid en broederlijkheid beleefd hebben.”
André, vrijwilliger Housing Café Luik.